Moravské zemské hnutí bylo přijato do strany Evropského parlamentu

Moravské zemské hnutí (MZH) bylo na Valném shromáždění Evropské svobodné aliance (European Free Alliance, EFA), které se konalo 7. – 9. 3. 2019 v Bruselu, přijato za člena této evropské politické strany. MZH se tak stalo jediným zástupcem ČR v EFA, která je součástí frakce EFA-Greens v Evropském parlamentu.

„Je to pro Moravu obrovská pocta a naděje, že i hlas naší země bude v Evropě opět slyšet“, říká Ondřej Hýsek, předseda Moravského zemského hnutí, který vedl moravskou delegaci na Valném shromáždění EFA.

„V době tlaků na Evropskou unii, kterou oslabuje brexitový chaos, xenofobní nacionalismus i hybridní útoky zvenčí, je nutné přihlásit se k hodnotám evropské civilizace i moravského zemského regionalismu, který v ní má rozhodně své místo“, dodává Jiří Pelka, člen Rady MZH a jeden z moravských delegátů, kteří se zúčastnili valného shromáždění v Bruselu.

„Evropa má v budoucnu být jednotná v různorodosti, a to prostřednictvím posílení vlivu zemí a regionů a oslabení moci tzv. národních států, jejichž sobecké nacionalismy ohrožují soudržnost Evropy. Morava má v EU hrát roli sebevědomé země, která o svých záležitostech rozhoduje prostřednictvím regionálního parlamentu a zodpovědně se tak podílí na směřování EU“, dodal Vladan Ševčík, lídr kandidátky MZH do Evropského parlamentu, odborník na energetiku, vinař a člen Rady Moravského zemského hnutí.

Shromáždění podpořilo setrvání čtyř stran z Velké Británie uvnitř EFA, i pokud by došlo k Brexitu. „Naši přátelé ze Skotska, Walesu či Yorkshiru jsou z Brexitu velmi zklamáni, cítí se být součástí evropské rodiny a přejí si pro své země a regiony evropskou budoucnost. Občas zaznívala i slova, že nám závidí, že v EU zůstáváme“, podělil se s námi o své poznatky z bruselských rozhovorů Ondřej Hýsek.

Evropská svobodná aliance (European Free Alliance, EFA) Evropská svobodná aliance (European Free Alliance, EFA)

je od roku 1981 evropskou politickou stranou, členskou stranou Evropského parlamentu, v němž (spolu se Zelenými) tvoří frakci EFA-Greens. Tvoří ji 46 politických stran a hnutí. Podporuje různé formy samosprávy a sebeurčení evropských regionů a jejich obyvatel. EFA zdůrazňuje ochranu lidských práv, udržitelný rozvoj a sociální spravedlnost. MZH má plné členství v EFA od 11. 3. 2019.
Valné shromáždění EFA 2019 se vyslovilo za ochranu lidských práv, rovnost mezi pohlavími a odsoudilo násilí na ženách. EFA se zasazuje o trvale udržitelný rozvoj naší planety nebo posílení občanských práv. EFA jako organizace vyslala jasný vzkaz, jaké jsou její hodnoty a principy. Naše myšlenky nemohou být ohrožovány jakoukoliv spoluprací s extrémně pravicovými, xenofobními nebo rasistickými organizacemi. Novou prezidentkou EFA byla zvolena Lorena Lopez de Lacalle z Baskicka. Bruselské setkání EFA rovněž odstartovalo kampaň před volbami do Evropského parlamentu, když jako svého Spitzenkandidata zvolilo Oriola Junquerase, bývalého europoslance za Katalánsko, který je již více než rok ve španělské vazbě kvůli svému úsilí o právo Katalánců na sebeurčení.

1 komentář

  1. „V době tlaků na Evropskou unii, kterou oslabuje brexitový chaos, xenofobní nacionalismus i hybridní útoky zvenčí, je nutné přihlásit se k hodnotám evropské civilizace i moravského zemského regionalismu, který v ní má rozhodně své místo“, dodává Jiří Pelka, člen Rady MZH a jeden z moravských delegátů, kteří se zúčastnili valného shromáždění v Bruselu.
    Moravské zemské hnutí leze čím dál víc Bruselu do zadku, nesouhlasím s MZH a proto se nezůčastním. Obzvlášť by mne zajímalo, co myslí xenofobním nacionalismem – když odmítám uprchlíky a zastávám se vlastního národa (v mém případě Moravanů), tak jsem xenofobní nacionalista??
    Ne, pokud by to organizoval někdo jiný, tak ano, ale za těchto okolností je to vyloučené!
    A ano, jsem nacionalista – moravský a jsem na to hrdý!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *