Bavorsko Morava

Buďme jako Bavorsko, říká ministr dopravy. Má to však jeden háček

Ministr dopravy Vladimír Kremlík 13. ledna 2020 na sociální síti nastínil možnost debaty o tom, že stát převezme od krajů objednávku osobní železniční dopravy. Na roztříštěnost těchto služeb (v důsledku krajského zřízení) má prý spoustu stížností a dává za pravdu lidem, podle kterých má železnice fungovat jako celek. Po pěti letech chce ministerstvo dopravy znovu otevřít debatu o tom, zda by nebylo pro veřejnou dopravu v ČR lepší, aby veškerý provoz osobních vlaků organizovalo ministerstvo dopravy samo. Vzorem má být Bavorsko či Slovensko.

Co k tomu dodat? Především, že Bavorsko by pražské ministerstvo nemělo vůbec brát do svých úředních úst a srovnávat je s Českou republikou. Jde o jednu ze spolkových zemí v decentralizovaném německém státě, zatímco Česká republika je centralizovaný stát, ve kterém zemské celky typu Bavorska (tedy Čechy a Morava) byly administrativně rozpuštěny a rozmělněny do malých nesourodých krajů. Slovensko je také nepřípadný vzor, protože to není složeno z více zemských celků, jako Česká republika. Tolik k těmto vzorům.

Ministr dopravy má pravdu v tom, že železnice má fungovat jako celek. Železnice jako celek a železniční obslužnost v území, to však jsou poněkud odlišné pojmy. A právě malé nesourodé kraje jsou důvodem toho, že to s dopravní obslužností hapruje, ne to, že se to všechno neorganizuje v Praze. Kdyby zůstaly zachovány naše zemské celky, které obsahují relativně uzavřené dopravní sítě, Čechy v labské kotlině, Morava se Slezskem ve svých úvalech, a osobní železniční doprava byla organizována v jejich rámci, lze předpokládat, že by potíže s dopravní obslužností nebyly.

Kdo by chtěl takový předpoklad ověřit nebo vyvrátit, musel by to zkusit. Nechť tedy ministr dopravy navrhne vládě organizovat železniční obslužnost s přihlédnutím k naší zemské realitě. Ministerští úředníci mu jistě budou vděčni, že je nadměrně nezatěžuje.

Jaroslav Kupka, člen Rady MZH

2 komentář

  1. Rozhovor: Cestující by neměl být zatěžován různými krajskými tarify, říká docent z Univerzity Pardubice
    https://zdopravy.cz/rozhovor-cestujici-by-nemel-byt-zatezovan-ruznymi-krajskymi-tarify-rika-docent-z-univerzity-pardubice-40117/

    Pokud bychom chtěli kopírovat Německo, tak by to znamenalo, že Česko by mělo dva, maximálně tři územní celky.

  2. Jak se řekne anglicky “zemský”?

    Slezské zemské muzeum – Silesian Museum
    http://www.szm.cz
    http://www.szm.cz/en/

    Moravské zemské muzeum – Moravian Museum
    http://www.mzm.cz/
    http://www.mzm.cz/en/

    Moravská zemská knihovna – Moravian Library
    https://www.mzk.cz
    https://www.mzk.cz/en

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *