Suchej únor

“Suchej únor”. Ministerstvo zdravotnictví mluví středočeským nářečím. Co zbytek státu?

Organizátoři kampaně se “dostali pod kůži” téměř poloviny obyvatel Čech, gratulujeme. Není ovšem jasné, jak jsou úspěšní v případě populace moravské.

Ministerstvo zdravotnictví přišlo s dobrým nápadem, jak přiblížit myšlenky časově omezeného abstinentismu širokým lidovým vrstvám v našem státě. Využilo k pojmenování únorové přestávky v pravidelném užívání lihových nápojů jedno z našich nářečí a začalo nářečími českými: suchej únor. Zástupci ministerstva podepsali memorandum o spolupráci s organizátory stejnojmenné kampaně.

Lze jen doufat, že si toto nářečné pojmenování nebudou lidé jiného nářečí vysvětlovat tak, že jich se únorová přestávka v pití netýká. Pro jistotu v této věci by však bylo vhodné uvažovat, zda by Ministerstvo zdravotnictví v dalších letech nemělo k označení suchého února použít i ostatních našich nářečí.

Mohlo by se začít nářečím ostravským s tvarem “suchy unor”, pokračovat nářečím hanáckým “suché únor” a nakonec by se mohla použít i nářečí východomoravská s tvarem “suchý únor”. Pro alkoholiky používající česká nářečí by stačilo malé vysvětlení, že jde stále o “suchej únor”. Jak moc by to bylo obtížné pro centrální úřad mentálně nevyvratitelně zasazený do kulturního prostředí Prahy a blízkého okolí?

Jaroslav Kupka, člen Rady MZH

Úvodní foto: FB Suchej únor

4 komentář

  1. moravská pleť – červená pokožka především okolo nosu způsobená náklonností k alkoholickým nápojům.
    https://cestina20.cz/slovnik/moravska-plet/

  2. komentáře v ostravštině

    Dřisty fifejdskeho Ofila čili Jak šel a idě život /DÍL 1./
    https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/dristy-fifejdskeho-ofila-cili-jak-sel-a-ide-zivot-20200208.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *