Zemské zřízení opět na scéně aneb Když dva dělají totéž, není to totéž

Po několika desetiletích se na naší politické scéně objevila otázka obnovy zemského zřízení a revize současného krajského uspořádání. Jistě k tomu přispěla i nynější krize, která naplno odhalila špatné fungování tohoto státu. Moravské zemské hnutí tuto debatu více než vítá a věří, že přenastavení České republiky do podoby moderního státu s respektem k tradičním zemím, které představují přirozená územní společenství i naše civilizační základy, nám pomůže znovu se postavit na nohy.

Již to nejsou jen promoravské spolkové a politické subjekty či jejich představitelé, kteří na problém nefunkčnosti a nespravedlnosti současného nastavení samosprávy i státní správy v ČR dlouhodobě upozorňují. Na vyjádření bývalých vrcholných politiků Petra Pitharta, Miroslava Kalouska a dalších, že zavedení krajů na konci 90. let bylo obrovskou chybou, navázal připravovaný politický subjekt Lidé PRO, který ve svých programových materiálech vyzývá k otevření diskuze o zemském zřízení. Ostatní politické strany tzv. demokratického bloku však zatím s akceptováním tohoto klíčového tématu váhají. Dávají tedy přednost pražskému centralismu, českému nacionalismu a totalitním základům tohoto nehospodárného uspořádání před spravedlivým, rovnoměrným a demokratickým rozvojem vlastních zemí podle našich nejlepších tradic a vyspělých evropských vzorů? Měli by si uvědomit, že svým postojem nejen ve svůj neprospěch, ale i v neprospěch všech občanů ČR, nahrávají politickým subjektům jiného typu.

Tuto otázku v souvislosti s počtem a hranicemi volebních obvodů zdvihl předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radek Vondráček z Babišova hnutí ANO. Navrhl dva obvody s odkazem na naše dobré tradice – Čechy a Moravu se Slezskem. Přímo předložení návrhu na „tzv. zemské zřízení a nové státní uspořádání“ na půdě Poslanecké sněmovny ohlásil poslanec Jan Hrnčíř z SPD.

V tomto případě se jednalo o přibližně dvacátý bod tiskové konference konané 23. 3. 2021, přičemž předtím poslanec Okamura nezapomněl připomenout, že je napůl Moravák. Samotnému představení návrhu zemského zřízení předcházely mantry v podobě návrhů na Zemanovu vládu odborníků, kritiky zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými a nějakých těch šťouchanců do EU. Poslanec Hrnčíř předeslal, že v souvislosti se sčítáním lidu podporuje moravskou národnost, že návrh má zpracovaný už přes půl roku a kvůli covidu jej nemohl předložit dříve. Konstatoval, že současný stav nezohledňuje „moravské a slezské zemské uspořádání“, země jsou uvedeny pouze v Preambuli Ústavy, a je tak snížena sounáležitost občanů s „regiony“. Kraje jsou pak zbytečným mezičlánkem, jehož zrušením se ušetří pět miliard korun ročně, což, jak se do slov svého kolegy neopomněl vložit poslanec Okamura, jsou peníze, které přesměrují ke „slušným lidem“. Samotný návrh zatím na webu dohledatelný není, jeho podstatou však zřejmě bude zavedení tří samosprávných zemí – České, Moravskoslezské a Prahy – s jejich zemskými sněmy, vládami a úřady.

Odmyslíme-li si politickou polívčičku hnutí SPD, které je dlouhodobě ve zprávách o extremismu zmiňováno jako hlavní hybatel vyvolávání nenávisti uvnitř naší společnosti, ze všeho viní EU a své členství v ní by rádo vyměnilo za členství v Ruské federaci, podstata tohoto návrhu, který zřejmě pro SPD připravil někdo z moravských aktivistů, je jistě správná, motivace však evidentně ne. Je také otázkou, zda si SPD pro podporu svého návrhu vyjednala ústavní většinu v Parlamentu, nebo se jedná jen o další vějičku na frustrované voliče, tentokrát především ty z Moravy. Silně se mi přitom vybavilo jedno jméno z minulosti – Miroslav Sládek.

Moravské zemské hnutí podporuje zavedení zemského zřízení v podobě čtyř zemí, aby byl návrh spravedlivý i ke Slezsku. Kromě Čech, Moravy a Prahy by zde měla být vzhledem k současnému stavu věcí i rozšířená Slezsko-moravská země, která si svoji samosprávu jistě zaslouží, zároveň by měla být v rámci jednotné Evropy podporována její spolupráce se Slezany na druhé straně státní hranice; tento region si to po krutém 20. století jistě zaslouží. Nic z toho by však nemělo smysl, pokud by nás někteří „spasitelé“ Moravy zároveň vyváděli z euro-atlantické civilizace a vyvolávali ve společnosti ještě větší napětí a nenávist, než je tomu nyní. Proto vyzýváme i tzv. demokratické strany, ať se přikloní k obnově zemského zřízení a nenechávají téma, které je tak dobře vyřešeno třeba v sousedním Německu a Rakousku, na pospas populistům a extremistům.

Ondřej Hýsek, předseda Moravského zemského hnutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *