Pražané mají pro Moravu pochopení

Členové Moravského zemského hnutí (MZH) pod vedením lídra evropské kandidátky Vladana Ševčíka a předsedy MZH Ondřeje Hýska v Praze prezentovali požadavky na spravedlivou decentralizaci ČR a uplatnění evropského principu subsidiarity i v našem státě.

„V přátelské diskuzi většina Pražanů pochopila, že se nám nejedná o rozbití státu ani o oživování nacionalistických běsů, nýbrž o decentralizaci ČR západoevropského střihu, která nás zbaví postkomunistického centralizačního dědictví“, uvedl Vladan Ševčík, energetik a vinař, který vede kandidátku Moravského zemského hnutí ve volbách do Evropského parlamentu.

Před rozložením volebního stánku, který se nacházel naproti Prašné bráně, delegace krátce navštívila Hradčany, následovalo focení na Václavském náměstí. U Prašné brány pak hrála cimbálová muzika, která našla pozitivní odezvu u místních i u turistů, jimž byly na volebním stánku Moravského zemského hnutí, člena Evropské svobodné aliance (EFA, frakce Greens-EFA v Evropském parlamentu), rovněž poskytnuty informace o problematice Moravy uvnitř ČR i v evropském kontextu, a to v čilé diskuzi nebo prostřednictvím speciálních letáků.

„Pražské mocenské centrum tyje z ostatních částí republiky, což není spravedlivé a neodpovídá to tradici našich zemí, ani standardům liberálních demokracií. Je potřeba sloučit čtrnáct nefunkčních krajů do čtyř zemí Čechy, Morava, Slezsko a Metropolitní oblast Praha, aby se všechny části našeho státu mohli aktivně zapojit jak do aktivit v rámci ČR, tak i o procesu evropské integrace“, uvedl Ondřej Hýsek, předseda Moravského zemského hnutí.

10 komentář

  1. Líbí se mi vaše reforma na rozdělení zisků z daní. Divím se, že se tohohle ještě nechytla nějaká z větších stran. (Znovu)vytvoření tradičních regionů je taky super věc, jsem rád, že je konečně někdo, kdo za to lobbuje. Tak snad vám (nám :)) to vyjde.

  2. Doufám že vám to výjde. Cítím se jako moravan. Je super že existuje někdo jako vy.

  3. Tato myslenka se mi libi. Ja su taky Moravan a myslim si, ze Morava si zaslouzi mnohem vic. O rozbiti statu nejde, ale pokud bych si mel vybrat mezi soucasnym stavem nebo samostatnosti tak bych volil samostatnost vcetne odchodu z EU. Vse se stale vice pocestuje, Moravane stale mene a mene mluvi Moravsky protoze spisovny jazyk je ta tzv. cestina. Vice lokalizace mene centealizace/globalizace. Mene zastupitelske demokracie vice prime demokracie.

    1. a kterým jazykem jste napsal ten příspěvek? snad ne “moravsky”?

      1. Napsal to česky, ale to nezpochybňuje to co napsal. S trochou legrace: Kdyby to napsal moravsky nemusel by jste tomu rozumět. Sdělil to mimo jiné i Čechům.

      2. Moravsky byste to nepochopil.

      3. Napsal to česky i moravsky, samozřejmě (Havlíček: Český jazyk je čistá morawčina”), to si jen Češi přisvojili název společného jazyka. Nebo si snad vzpomenete, kdy že Čechové chodili na Moravu učit Moravany česky?

  4. Není divu, že mají u Pražanů pochopení, když přijeli s praporem v pražských barvách.

    1. Je super pořád řešit žluto-bílý spor, když podstata problému je někde jinde.

  5. Fandím vám den co den! Moravo, vlasti má přemilá!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *