Sobota pro sousedství Morava Moravské zemské hnutí

Prolamujeme hranice. Co pražská vláda rozdělila, Morava spojuje

Moravské zemské hnutí se dlouhodobě zasazuje o “prolamování” nesmyslných hranic. A že jich známe spoustu. Jsou to především hranice mezi současnými nesmyslnými kraji, které neodpovídají prakticky žádným přirozeným hranicím. Patří mezi ně ale i uzavřené státní hranice, které odtrhly příhraniční regiony od blízkých území, se kterými je pojí životně důležité vazby. Je proto naprosto přirozené, že se členové našeho hnutí pravidelně účastní akcí na hranicích, které jsou výzvou ke spojení toho, co vláda v Praze rozdělila.

Koronavirovou pandemii není radno podceňovat. Některá opatření jsou ale zcela nesmyslná – mezi ně patří i uzavření státních hranic. Přísně statisticky vzato bylo v posledních dvou měsících nebezpečnější jezdit do Prahy než například ze Znojma do dolnorakouského Recu.

A právě na moravsko-rakouské hranici se v sobotu 16. května konala akce v rámci Soboty pro sousedství, kterou spoluorganizoval náš člen a znojemský zastupitel Jiří Kacetl.

Jiří Kacetl

Právě on s dalšími přáteli z pohraničí a členy Moravského zemského hnutí zorganizoval přátelské setkání sousedů na moravsko-rakouské hranici jihozápadně od Znojma. “Na hraničním přechodu mezi Hnanicemi a Recbachem, který je stále kvůli mimořádným nařízením uzavřen pro veškerý provoz, jsme se za blahosklonného dozoru Policie ČR a příslušníků Armády ČR potkali s našimi dobrými přáteli z dolnorakouského příhraničí, vyměnili si vzájemně informace, udělali pár snímků na památku,” popsal průběh události Jiří Kacetl.

Hlavním poselstvím akce, stejně jako na další desítce míst hranice Čech s Bavorskem, Saskem a polským Slezskem, bylo upozornit vládu České republiky na již naprosto zbytečné omezující opatření a manifestovat požadavek co nejrychlejšího návratu k poměrům před vypuknutím koronavirové krize. Organizátoři zároveň slibují, že pokud pražská vláda nebude pružně reagovat, hodlají v obdobných akcích pokračovat.

Podobnou akci Jiří Kacetl spolu s dalšími zorganizoval už dříve poblíž Hardeku. Přečtěte si reportáž.

Moravské zemské hnutí se zavazuje, že v prolamování hranic bude nadále pokračovat. Prolamování hranic je také jednou z priorit koalice do podzimních krajských voleb Spolu pro Moravu, kterou je MZH součástí. O tom, že je to pro naše koaliční partnery na jižní Moravě důležité, svědčí i přítomnost zástupců koalice na sobotní akci.

Úvodní foto: Petr Chňoupek

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *