Nedůstojné škemrání krajských politiků v Praze hovoří o slabosti krajů. Nemají ani na pomoc svým nemocnicím

(Foto: Velmi aktivní hlasy se ozývají ze “Zlínského kraje”. Pan hejtman Čunek už se z pražským ministerstvem nepohodl dříve. Stále ale nepochopil, v čem tkví hlavní problém.)

Z médií k nám dolehla zpráva o tom, jak se krajští politici zlobí, že stát nemyslí na regionální nemocnice, když chce pomoct jen těm státním. Vláda totiž oznámila záměr oddlužit velké státní nemocnice (dvě v Brně a čtyři v Praze) jako pomoc v době koronavirové krize. O těch nemocnicích, které nezřizuje stát, nýbrž kraje, se nezmínila. Problém je v tom, že kraje jsou tak slabé, že nedokáží obhospodařovat ani to málo, co jim bylo svěřeno. A tak nastalo nové kolo velkých nedůstojných škemrání krajské samosprávy v Praze.

Jak uvedly v článku Zprávy z Moravy, ozvat se přirozeně nezapomněl ani vysoce aktivní Jiří Čunek, personifikace krajských pašalíků. Ten se už s ministrem vnitra Janem Hamáčkem nepohodl dříve, neboť stát účinně napomáhá nezdaru postavení nové krajské nemocnice ve Zlíně. Pan Čunek se opět rozčiluje, jak to mají ty kraje těžké. A není sám. Kritické hlasy krajských politiků sílí.

Konečně, je to jedna z mála příležitostí, jak se z pozice zástupce kraje aspoň někdy dostat do médií a povědomí občanstva, které jinak netuší, že něco jako krajská politika existuje. Není divu, že to netuší. Protože žádná svébytná krajská, potažmo regionální politika u nás není. Existuje jen hra na krajskou politiku, která, jak znovu v plné nahotě vidíme, spočívá v tom, kdo v Praze nebo v EU vyškemrá víc peněz.

Chtějí-li naši krajští politikové opravdu pomoci regionálnímu zdravotnictví, musejí pochopit, že problém tkví v samotných základech nastavení veřejné správy. Má-li existovat svébytná územní samospráva, která se dokáže postarat o to, co jí je svěřeno, třeba o nemocnice, které zřizuje, musí být dostatečně silná. Pane Čunku a další: malé, komptenečně i finančně slabé kraje toho nejsou schopné.

“Ve vyspělých demokraciích je zdravotnictví, stejně jako mnoho jiných agend, v kompetenci samospráv. Při zemském zřízení by nemusel pan Čunek jezdit leštit kliky až do daleké Prahy,” říká k tomu člen Rady MZH Jiří Kolářský.

“Praha nás má přesně tam, kde nás chtěla mít. Z Hejtmanů jsou pokorní sluhové v guberniích, kteří jen natahují ruce a škemrají o drobné. A nedej bože, kdyby někdo dostal náhodou víc. Místo abychom usilovali to, mít na Moravě alespoň jedno špičkové zdravotnické centrum srovnatelné s pražskými, raději ať je to nejlepší jen v Praze, abychom se nemuseli hádat,” doplňuje ho další člen našeho hnutí Kamil Albrecht.

1 komentář

  1. Přesné vyjádření situace, kdy kraje dostávají drobty z centrálního rozpočtu podle procent stanovených v centru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *