ČT regionální vysílání Morava

Děkujeme ČT za “moravské” vysílání. Zbývá doladit pár drobností…

V době krizí se pozná, co funguje, a co je naopak umělým nesmyslem. Na zřízení zemské nemocnice pro pacienty s nemocí COVID-19 z Moravy a Slezska v Brně navázalo zpravodajství veřejnoprávní televize pro celou Moravu.

Dnes můžeme přímo navázat na to, co jsme psali včera (viz tento článek). Veřejnoprávní médium Česká televize v době koronavirové krize vysílá regionální zpravodajství “pro celou Moravu”. Ačkoliv nás mrzí, že tím myslí především území čtyř krajů (Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský) a nejedná se tedy o celou Moravu, neboť chybí její západní část (přibližně půlka “Vysočiny”, Dačicko v Jihočeském kraji a Svitavsko v kraji Pardubickém), oceňujeme, že vůbec někdo hovoří o “celé Moravě” v televizním vysílání.

Děkujeme za to a přejeme si, aby to tak zůstalo a aby byly vychytány „drobnosti“ ve smyslu vysílání opravdu pro celou Moravu. Na nějaké umělé kraje, jak je stále více zřejmé, se může nejen regionální vysílání ČT úplně vykašlat – a nikomu to vadit nebude.

Celá Morava není jen Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Snahu o vysílání pro “celou Moravu” je ale i tak třeba ocenit.

Současná krize naplno odhaluje, co je z hlediska společenské organizace funkční a co je nadbytečný nesmysl. 14 malých krajů narýsovaných v době opoziční smlouvy podle přání regionálních lobbistických klik můžeme opustit prakticky ihned. Neobstály. Už teď se fakticky vracíme k kdysi osvědčenému a nyní znovu osvědčovanému – k zemskému zřízení. Dnes zdravotnictví a veřejnoprávní vysílání, zítra plnohodnotné “vyšší územní samosprávné celky”, jak o nich mluví Ústava ČR.

Úvodní foto: ČT (upraveno)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *