Fakultní nemocnice U sv. Anny v Brně

Koronavirus: Nouze donutila stát, aby se vrátil k zemskému zřízení

Stát v souvislosti s šířící se nákazou koronaviru určil dvě nemocnice, které se budou specializovat na péči o nakažené pacienty. Jednu v Praze pro Čechy a druhou v Brně pro Moravu a Slezsko.

Vedoucí činitelé sice už dvacet let při životě uměle udržují nesmyslné kraje, nouze je ale donutila přistoupit k logickému kroku. Došlo k vyčlenění dvou nemocnic, které se budou specializovat na případy onemocnění koronavirem – Nemocnice Na Homolce v Praze pro Čechy a Fakultní nemocnice U sv. Anny v Brně pro Moravu se Slezskem. Z hlediska osídlení a dopravní spádovosti se prostě Česká republika dělí na dvě území: na Čechy a na Moravu se Slezskem. Tady zkrátka není o čem spekulovat.

Doufáme, že tento fakt konečně pochopí i politici, kteří se třicet let střídají u moci, a naplní to, co se obecně předpokládalo už v době převratných událostí devětaosmdesátého. Že se konečně zahodí do koše gottwaldovské kraje narýsované od oka nějakými anonymními úředníky na UV a obnoví se osvědčené tradiční země. Moravské zemské hnutí o to bude vždy usilovat.

Věříme, že tato zkušenost, tato zatěžkávací zkouška, nasměruje úvahy o nastavení veřejné správy dobrým směrem. Zdravotnický systém v době nouze přirozeně přešel na organizaci dle zemí. Nyní už jen zbývá, aby k ní přešel zbytek veřejné správy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *