Obrazem: Uctili jsme památku Boleslava Bárty

Moravské zemské hnutí uctilo v neděli 31. května památku významného Moravana a předsedy Společnosti pro Moravu a Slezsko – Hnutí za samosprávnou demokracii doc. Boleslava Bárty. U jeho hrobu se sešli pamětníci i představitelé mladé generace.

Mírně deštivé počasí posledního květnového dne dokreslilo pietní atmosféru setkání u hrobu předního bojovníka za obnovu zemské samosprávy Moravy a Slezska doc. Boleslava Bárty.

Připomenutí 29. výročí jeho tragického úmrtí uprostřed jednání o státoprávních otázkách osudovým rozpadem ohroženého československého státu proběhlo v počtu spíše komorním, hlouček věrných Moravanů a Moravanek zato soustředil pamětníky i mladou generaci.

Pietního proslovu se ujal předseda našeho hnutí Ondřej Hýsek, který na hrob Boleslava Bárty položil kytici a zapálenou svíčku. Tichou vzpomínku svému bratrovi věnovala paní dr. Marie Dluhá.

Své vzpomínání připojil i dr. Karel Plocek, který se s Boleslavem Bártou setkal na odborném poli psychologie. Svou řeč, ve které upozornil na památník věrozvěstům ve Světlé pod Javořicí, doplnil obeznámením účastníků o nedobrém stavu čestného hrobu významného moravského duchovního a básníka Vladimíra Šťastného, který je mimo jiné autorem textu takzvané Velehradské hymny (Bože, cos ráčil).

Pietní den plný vzpomínání i nehasnoucí naděje zakončilo přátelské posezení ve starobrněnské pivovarské restauraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *