Rozhovor: Putinův vpád na Ukrajinu musíme odsoudit, ne omlouvat, říká předseda moravského hnutí

Předseda MZH Ondřej Hýsek poskytl rorhovor zpravodajskému webu Zprávy z Moravy, ve kterém vyjádřil své postoje k válce na Ukrajině.

Máte osobní vztah k Ukrajině?

Velmi silný. V rámci svých vysokoškolských studií jsem absolvoval semestr ukrajinistiky na univerzitě v Německu. Tam jsem poznal mnoho ukrajinských vyučujících, povětšinou nádherných, ovšem často posmutnělých lidí, kteří mne upevnili v mých názorech na nešťastné osudy této části Evropy. V současnosti se i proto snažím v rámci svých možností aspoň trochu pomoci konkrétním rodinám zmírnit jejich utrpení.

Tento rozhovor s Vámi vedu z Polska, kde žije polovina naší rodiny a vazby na Ukrajinu tu jsou ještě daleko silnější než u nás, stejně tak historická zkušenost s ruským imperialismem zde byla reflektována lépe než v ČR – ale i u nás se to již nezadržitelně mění. Reportáže v polské televizi ukazující bombardování ukrajinských měst a statisíce uprchlíků překračujících hranice nevyvolají soucit snad pouze u patologicky narušených osobností. Zároveň však vyzývám, aby se na základě jakési „kolektivní viny“ neházeli do jednoho pytle všichni Rusové – i mezi nimi je mnoho velmi statečných lidí, kteří za cenu ohrožení vlastního života protestují proti Putinově hrůzovládě.

Jak vnímáte to, co se právě děje na Ukrajině? Lze ještě podle vás zůstat „neutrální“?

Nepovažuju se za odborníka na Ukrajinu, ale toto přece musí vidět každý: autoritářský vůdce Ruské federace Vladimir Putin, jehož režim již v mnoha ohledech můžeme označit za fašistický, se nemohl vykázat mnoha úspěchy, a tak zvolil násilnou cestu ruského imperialismu bez ohledu na lidské životy, ekonomické dopady nebo mezinárodní právo. Salámovou metodou si ruský režim ukrajoval to, co mu Západ dovolil, tedy Podněstří, části Gruzie, Krym, východní Ukrajinu i silný vliv na několik dalších států a území, až se nyní rozhodl vzít si ve jménu „ochrany ruské jazykové menšiny“ a „denacifikace“ násilím celou Ukrajinu, kterou vede prezident Volodymyr Zelenskyj, který je mimochodem částečně židovského původu.

Celý rozhovor najdete na webu Zprávy z Moravy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *