6 komentář

  1. „V době tlaků na Evropskou unii, kterou oslabuje brexitový chaos, xenofobní nacionalismus i hybridní útoky zvenčí, je nutné přihlásit se k hodnotám evropské civilizace i moravského zemského regionalismu, který v ní má rozhodně své místo“, dodává Jiří Pelka, člen Rady MZH a jeden z moravských delegátů, kteří se zúčastnili valného shromáždění v Bruselu.
    Moravské zemské hnutí leze čím dál víc Bruselu do zadku, nesouhlasím s MZH a proto se nezůčastním. Obzvlášť by mne zajímalo, co myslí xenofobním nacionalismem – když odmítám uprchlíky a zastávám se vlastního národa (v mém případě Moravanů), tak jsem xenofobní nacionalista??
    Ne, pokud by to organizoval někdo jiný, tak ano, ale za těchto okolností je to vyloučené!
    A ano, jsem nacionalista – moravský a jsem na to hrdý!

    1. Země Morava má své pevné základy s více než tisíciletou historii a kulturou. Tak proč na své rodné zemi Moravě nestojíme nohami pevně, aniž bychom se furt naklánělí na různé světové strany ?

      1. Zdar Dane, myslím, že v MZH stojíme nohami pevně na zemi – chceme obnovit zemské zřízení, které nám protiprávně vzali zakladatelé “státu, který selhal” (abych parafrázoval Mary Heimannovou) v r. 1918, pak to de fakto i de jure potvrdili komunisté-stalinisté 1.1.1949, pak komunisté-kolaboranti/normalizátoři po srpnu 1968, pak – a co je nejsmutnější a nepokrytečtější – i krypto-komunisté, tzv. demokrati, po “sametové” revoluci, kdy i přes výrazné volební úspěchy nás Moravany a Slezany v Praze přehlasovali, přičemž nedodrželi ani nejvyšší dokument Federálního shromáždění z r. 1990 o nezákonnosti zrušení zemského zřízení. Nemyslím si, že proevropskou orientací a členstvím v EFA/Greens se někam nakláníme. Naopak se stavíme po bok dalších diskriminovaných nestátních národů a etnik, jako jsou Skoti, Vlámové, Bavoři, Jihotyrolané, Alsasané atd. atd., a co jsem ve Vlámsku 15 let, tak jsem argument typu “furt se nakládět na různé strany”, pokud jde o proevropské cítění, neslyšel. Omlouvám se, pokud jsem to “naklánění na různé světové strany” špatně pochopil. Pro mne jako Moravana je nejhorší, že Moravané jsou přejmenováváni na Čechy – viz “čeští” tenisté (narození v Prostějově, Olomouci, Ostravě atd.), čeští hokejisté (doufejme že ligu vyhraje “nečeská” Kometa nebo Třinec), fotbalisté už na dresech nemají velký znak s orlicemi, ale jen malý “znáček” s lvem, celostátní repre do 21 ve fotbale jsou “lvíčata” atd. atd.

    2. Ahoj Luďku, a spol., jsem také patriot, a to moravský, a s ohledem na tisíciletou moravskou tradici přijímání podnětů od sousedních národů, které jsme na Moravě vždy tolerovali a které jsme brali jako vlastní (měli jsme v dějinách spoluobčany mluvící německy, jidiš, romsky, chorvatsky, polsky a teď máme spoluobčany mluvící i vietnamsky, čínsky, ukrajinsky, rusky, rumunsky atd.), jdeme v Moravském zemském hnutí po cestě, nazvané pro zkratku “evropské”. Jde o to, abychom nepodléhali populistům, jako je Okamura apod., kteří nikdy pro Moravu nikdy nic neudělali, ale ohánějí se národem. V r. 2004 jsme do EU vstupovali a všude bylo heslo “Evropa regionů” (Europe of Regions). Je samozřejmě tristní, že se toto heslo naplňuje jen pomalu a pokrytecky (za naši republiku sedí ve Výboru regionů v Bruselu papaláši vybraní v rámci mafiánských “gottwaldovských” krajů nerespektujících nic (už vůbec ne tradiční země a jejich hranice). O to bojují v celé EU, od polského Slezska, Katalánska, Alsaska a Jižních Tyrol, které jsou tak jako Morava (a Slezsko v našem státě) od centralistických vlád v Madridu, Varšavě, Paříži a Římě (a v Praze) diskriminovány, až po Bavorsko, Vlámsko a Skotsko aj., o jejichž autonomii a parlamentech se nám na Moravě jen může zdát. Jsou také členy EFA (Evropské svobodné aliance), které ve spojení se Zelenými zastupují naše zájmy v Evropském parlamentu. Jsou všichni bez výjimky proevropští a “politicky korektní” (tj. jsou proti xenofobii a populismu atd.). Je to tribuna, kde můžeme bojovat v mezinárodním měřítku o naše moravská práva. Je to asi něco podobného, jako populisti užívají termín “sluníčkáři” – zrovna jsem slyšel znovu Krylovu písničku (nebudu hledat ve svém malém archivu, ale cituji to přesně) – parafrázuji – “největším hříchem bylo hlásati lásku”. Samozřejmě jsem proti xenofobii i proto, že mám manželku čínské národnosti (ale to jsem byl i před rokem 2014, kdy jsem se v Hongkongu oženil…) Popravdě řečeno, historicky jsme na Moravě s německy (a jinak) mluvícími spoluobčany nikdy neměli problémy, byli jsme na ně hrdi (i Masaryk sám se narodil v rodině německy mluvící mámy Moravanky a slovensky mluvícího táty Moravana). Problémy nastaly až později z důvodu českého nacionalismu (ale to si může každý najít v dějepisu, pokud nepůjde o dějepis českého nacionalistického ražení), doporučuji knihu “Czechoslovakia, the State that Failed” Mary Heimannové (doufám, že už je i v moravštině), v níž se autorka nebojí nazývat věci pravým jménem (a Moravu a Slezsko se uvádět nebojí také…).

    3. Luďku xenofobie je projev chování, který spočívá v nedůvěře, odporu a nepřátelství ke všemu cizímu. Vedle lidských jedinců je pozorována i u dalších živočichů. Je to forma strachu ze všeho neznámého, především z cizinců a všeho cizího (tedy z projevů odlišných kultur, zemí, náboženství, apod.), resp. všeho, co přichází z ciziny, případně co je (co pochází) mimo vlastní sociální útvar (skupinu, podnik, kmen, národ, stát apod.) Tento strach může přejít až v nenávist. Dále viz Wikipedie literatura [1][2]

  2. Připomeneme si, kým a kdy byl zrušen zemský sněm? Moravu jako subjekt práv svým zákonem zrušilo Československo ihned po vlastním vzniku. Zákon č. 126/1920 Sb.: pomíjí země moravská, zrušují se zemské a okresní politické správy, jmění přechází do vlastnictví státu. Ústava 1920: Zákonodárná a správní činnost sněmů zanikla….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *