úředník

Praho, děkujeme!

Porážkou zemských samosprávných snah na Moravě po listopadu 89 a následným rozparcelováním státu na malé kraje dosáhla Praha, po čem vždy toužila. Totiž naprosté koncentrace státní moci a s ní i bujení centrálních úřadů. Ty pak musí v potu tváře zajišťovat i ty agendy, které se mohly a měly vyřizovat od začátku v Brně a případně v Ostravě jako agendy zemské, nikoli jako agendy celostátní. To vše Praze přineslo nebývalý rozkvět, co na tom, že na úkor stagnace periferií státu, zejména Moravy. Na druhé straně ale také přetěžování pražské a okolní infrastruktury, jelikož do Prahy prý denně za prací míří na 180 tisíc lidí.

Odborně se tato situace nazývá rozevírání nůžek mezi životní úrovní centra a periferiemi státu a lidově banánová republika.
Nyní přišli poslanci s návrhem k řešení této neblahé situace. Na 23 centrálních úřadů by se mělo přesunout z hlavního města do regionů. Například Nejvyšší kontrolní úřad do Olomouce, drážní inspektoři do Pardubic, Český statistický úřad do Plzně, Český telekomunikační úřad do Zlína, Generální finanční ředitelství do Jihlavy, kontroloři léků do Hradce Králové, Úřad pro ochranu osobních údajů do Českých Budějovic a historici z ÚSTRu do Ústí nad Labem. Mělo by to přinést zaměstnání místních lidí a snížení sociálních i ekonomických rozdílů v rámci státu. V Praze by se pak mohly uvolnit prostory, které by se daly přestavět na byty. Ironií osudu by bylo, kdyby šlo o byty pro lidi, kteří se do Prahy hrnou právě jako zaměstnanci oněch úřadů.

No, nezbývá, než Praze z oněch šťastných vybraných měst poděkovat. Jistě bude pro ně přínosem poskytnout tomu kterému centrálnímu úřadu obslužný personál.

Poslanecký nápad s rozmisťováním centrálních úřadů v prostoru státu je tedy veškerým řešením situace, která při tradičním zemském uspořádání vůbec nemusela nastat. Určitě ne, pokud jde o Moravu a možná i pokud jde o Čechy. Kdyby totiž byly zemským orgánům v Čechách a v samostatné Praze, na Moravě a ve Slezsku svěřeny i pravomoci a kompetence, které krajům svěřit nelze, protože jsou na to zkrátka příliš malé, nedošlo by ani k situaci, s jakou poslanci nyní svými legračními nápady bojují. Ovšem – kdyby chyby.

JUDr. Jaroslav Kupka, Moravské zemské hnutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *