Vraťte nám sněm znělo Brnem

18. dubna se v Brně sešli příznivci moravské samosprávy z celé Moravy. Za krásného jarního počasí a mezi tóny moravských písní se na pódiu vystřídalo několik zajímavých hostů.

Smyslem shromáždění bylo upozornit na tristní stav regionální samosprávy v ČR a nulovou reprezentaci zemí Čechy, Morava a Slezsko, které jsou jmenovány v prvním řádku platné Ústavy ČR, uvnitř centralistického státu, což bylo způsobeno komunistickým režimem i petrifikací totalitního bezpráví současným krajským zřízením. Moravské zemské hnutí usiluje o obnovu moravské zemské samosprávy v rámci ČR a EU po vzoru vyspělých samospráv v Rakousku či v Německu a podle evropského pravidla subsidiarity (na rozdíl od líbivého přesunování centrálních úřadů mimo Prahu se jedná o systémové řešení). Součástí tohoto úsilí je i plán obnovy Moravského zemského sněmu jako nejvyššího zastupitelského orgánu naší regionální samosprávy.

„Je důležité si připomínat rozhodnutí poslanců Moravského zemského sněmu ze 14. dubna 1848, v němž slovansky i německy mluvící Moravané odmítli státoprávní spojení Moravy s Čechami s poukázáním na zachování moravské zemské samosprávy. Akce se proto bude konat každoročně“, řekl Ondřej Hýsek, předseda Moravského zemského hnutí.

Na happeningu vystoupil energetik a jednatel vinařství Vladan Ševčík (člen Rady MZH, lídr kandidátky MZH do Evropského parlamentu), dále královopolský zastupitel a spolumajitel brněnského gymnázia Ondřej Hýsek (předseda MZH), nebo podnikatel Pavel Trčala (místopředseda MZH). Akce se zúčastnila i Marie Dluhá, sestra zesnulého doc. Boleslava Bárty, který na začátku 90. let 20. století vedl Hnutí za samosprávnou demokracii – Společnost pro Moravu a Slezsko, jeden z nejsilnějších politických subjektů v Československu; přítomen byl i Jiří Kacetl, znojemský zastupitel, historik a kandidát MZH ve volbách o Evropského parlamentu.

Na happeningu vystoupili zástupci členských stran Evropské svobodné aliance Marta Bainka (viceprezidentka Evropské svobodné aliance) a Csaba Fehér (předseda Maďarské křesťanskodemokratické aliance), kteří přednesli zdravice a podpořili moravské úsilí o obnovu zemské samosprávy jako obranu před protievropským státním centralismem, který poškozuje a
existenciálně ohrožuje regiony a jejich prosperitu.

Na závěr akce se část účastníků přesunula k budově bývalé Moravské zemské sněmovny, kde byl sestaven velký demonstrativní nápis s požadavkem na navrácení zemského sněmu Moravě a jejím obyvatelům.

I když Moravu nikdo z našich srdcí a myslí vzít nemůže, tak správu nad jejím osudem, reprezentovanou především zemským sněmem, nám vzali komunisté v roce 1949 a dosud nám ji nikdo nevrátil. A s tím se nelze smířit.

Marta Bainka, viceprezidentka EFA, Slezsko (Ruch autonomii Śląśka), překládá Jiří Pelka
Lorena López de Lacalle, prezidentka EFA, Baskicko (Eusko Alkartasuna)
Vladan Ševčík, lídr kandidátky MZH ve volbách do Evropského parlamentu
Brněnský Čárový Orchestr
Vrchol happeningu před bývalou Moravskou zemskou sněmovnou

1 komentář

  1. Sněmovat lze kdekoli. Je třeba přesvědčit politiky zvolené za moravské území, aby se zasedání účastnili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *